Γεια σας κ.Δαμάσχη! Καταρχάς θα ήθελα να μου πείτε για το διάστημα που διανύουμε τώρα και ερχόμαστε και κοντά στα Χριστούγεννα! Σας αρέσει αυτή η περίοδος;

Τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια περίοδος γιορτής και αισιοδοξίας για μένα και μια ευκαιρία να εκδηλώνουμε συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης.

Θα ήθελα να περάσουμε αμέσως στα νέα σας και μετά να περάσουμε και στο παρελθόν! Έχετε κυκλοφορήσει ολοκαίνουργιο τραγούδι, πριν από μερικές μέρες και φυσικά είχατε μια σημαντική αλλαγή στο γκρουπ! Αυτή της καινούργιας τραγουδίστριάς σας, Κάτιας Σαμαντζή! Θα ήθελα να μιλήσουμε για τη γνωριμία με την Κάτια και πώς έγινε η προσθήκη στο γκρουπ.

Η Κάτια πριν από δύο περίπου χρόνια μου έστειλε ένα ντέμο της και μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η φωνή της. Μετά από πολλές δοκιμές σε live αλλά και στο στούντιο καταλήξαμε στην κοινή απόφαση να συνεργαστούμε!

έχετε κάνει εμφανίσεις μαζί και η χημεία θα έλεγα ότι φαίνεται αν κάποιος σας παρατηρήσει onstage. Τι είναι αυτό που σας άρεσε στην Κάτια;

Σαφέστατα είναι φοβερή performer και έχει τον τρόπο να ξεσηκώνει το κοινό και να του μεταδίδει την θετική της ενέργεια.

Περνάμε τώρα και στο τραγούδι «πες μου πώς γίνεται». Ιδιαίτερα δυναμική επιστροφή στη μουσική βιομηχανία, με ένα άκουσμα στο τραγούδι πολύ γνώριμο, σε πατήματα αγαπημένα των C:REAL. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα γι’αυτό το κομμάτι.

Ήταν μια μουσική ιδέα του συνεργάτη και φίλου μου Κωσταντίνου Παντζή που αναπτύξαμε και μετά έγραψα τον στίχο! Θέλαμε να θυμίζει μεν C:real αλλά να συμπεριλαμβάνει και κάποια καινούργια μουσικά στοιχεία πιο σημερινά.

Φυσικά υπάρχει κι ένα εντυπωσιακό video clip σκηνοθετημένο από εσάς. Τελικά πόσο μετράει στις μέρες μια εικόνα για έναν καλλιτέχνη κ.Δαμάσχη;

Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο! Εξίσου σημαντικό και με τα ίδια τα τραγούδια! Μην ξεχνάμε ότι πλέον οι πιο πολλές επιτυχίες ξεκινάνε από το YouTube!

C:Real ένα όνομα, μια ιστορία! Περνάμε στα παλιά, γιατί είναι καλό και ωραίο να τα θυμόμαστε. Μία ιστορία που ξεκινάει το 1996. Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε για εσάς; 23 ολόκληρα χρόνια. Μια ολόκληρη ζωή.

Θα έλεγα ότι η τρέλα και η αγάπη μου για την μουσική παραμένει η ίδια! Αυτό συμβαίνει όταν κάνεις κάτι τόσο δημιουργικό. Σίγουρα όμως η εμπειρία σε κάνει πιο προσεκτικό και επιλεκτικό σε ορισμένα πράγματα.

Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για το πώς δημιουργήθηκε το γκρουπ…

Το ξεκίνησα εγώ το 1996 σαν solo καλλιτέχνης και με 2 άλμπουμ στα αγγλικά! Με τη προσχώρηση της Ειρήνης το 2002 και την στροφή στον ελληνικό στίχο το project πήρε την μορφή του group για να εξυπηρετεί και τις live εμφανίσεις.

Πριν τη δημιουργία του, ποια ήταν η δική σας πορεία στο χώρο; Θέλατε να ασχοληθείτε πάντα με αυτό;

Πάντα το είχα σαν χόμπυ! Σπούδασα και δούλεψα ως χημικός μηχανικός αλλά επαγγελματικά η μουσική μου προέκυψε λίγο αργότερα.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχετε κυκλοφορήσει τρομερά τραγούδια που ακόμα και σήμερα παίζουν στο ραδιόφωνο, χιλιάδες εμφανίσεις, έχετε συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους, κάποιοι έμειναν, κάποιοι έφυγαν. Μετανιώνετε για κάτι ;

Σίγουρα κάποια πράγματα θα είχα κάνει διαφορετικά αλλά εντέλει και τα λάθη είναι μέρος της εξέλιξης αρκεί να μαθαίνεις απ’ αυτά.

Υπάρχει κάτι που σας λείπει από το παρελθόν πάνω στη μουσική; Γιατί τότε η δισκογραφία ήταν τελειώς διαφορετική. Τα πράγματα ήταν πιο «ρομαντικά» να το θέσω.

Δυστυχώς ο τρόπος προώθησης πλέον της μουσικής είναι διαφορετικός και λιγότερο ρομαντικός από ότι ήταν παλιά! Με τα ψηφιακά μέσα προώθησης, όποιος έχει κεφάλαιο, μπορεί να κάνει εύκολα επιτυχία χωρίς την ανάγκη δισκογραφικών η ραδιοφώνων που για εμένα ήταν ο κλασσικός και πιο ρομαντικός τρόπος προς την επιτυχία ενός τραγουδιού! Κι αυτό ήταν επειδή το τραγούδι αναγκαστικά πέρναγε πολλά στάδια αξιολόγησης πριν φτάσει στο κοινό με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα στις υπάρχουσες κυκλοφορίες!

Το δικό σας ξεκίνημα ήταν δύσκολο; γιατί τα γκρουπ στην ελλάδα, από πάντα, ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση… πόσο μάλλον να συνεχίσουν τόσο ομαδικά και να διαγράψουν μια πετυχημένη πορεία.

Όπως είπα και πριν από την στιγμή που το ξεκίνησα μόνος τα πράγματα ήταν σχετικά πιο εύκολα στο να γίνει αργότερα η μετάβαση στην μορφή του γκρούπ.

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τα τραγούδια του τότε και ότι ξεκινήσατε με αγγλικό ρεπερτόριο. Και στις αρχές του 2002 κάνατε τη στροφή στον ελληνικό στίχο. Πώς είχατε πάρει την απόφαση;

Θεώρησα ότι μπορούσα να παρουσιάσω και να δέσω με ελληνικό στίχο το ιδιαίτερο ξενότροπο στυλ  που έγραφα τα αγγλικά μου τραγούδια όπως το “Withorwithoutyou” η το “Stopkillingtime”.

Να μιλήσουμε όμως για τις μεγάλες σας επιτυχίες «Κάθε μου σκέψη», «Αν είσαι εσύ», «Επικίνδυνα σε θέλω», «Θα περιμένω», «Αν δεν σε ξαναδώ», «θα σε θυμάμαι» και πάρα πολλά άλλα. Ποιο είναι το αγαπημένο σας από τα πιο παλιά και που θα λέγατε ότι σας ταιριάζει σε αυτή την περίοδο, αν δηλαδή παίρναμε έναν στίχο, ποιος θα ήταν αυτός που θα μου λέγατε τώρα.

Σίγουρα θα ήταν οι στίχοι του «Χίλια Χρόνια», ενός από τα λιγότερο γνωστά μας τραγούδια.

Τι είχαν εκείνα τα τραγούδια που κατάφεραν να γίνουν τόσο αγαπητά στον κόσμο; Γιατί κακά τα ψέματα, τα ακούμε πολύ και δεν καταλαβαίνεις ότι κυκλοφορήσει πριν αρκετά χρόνια. Θα έλεγα βασικά τη λέξη «ανεξίτηλα». Έτσι έχουν μείνει.

Τα τραγούδια αυτά θεωρώ ότι ήταν αληθινά και μίλησαν στην ψυχή του κόσμου! Για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι όταν ακόμα μου λένε άγνωστοι πόσο κάποιο τραγούδι μου τους βοήθησε σε μια δύσκολη στιγμή στην ζωή τους η πόσο τους θυμίζει έναν μεγάλο έρωτα η κάποια χαρούμενη στιγμή! Αυτή εντέλει δεν είναι και η ουσία της μουσικής; Να μιλάει στην ψυχή μας;

Περνάμε στα σημερινά τραγούδια και στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη μουσική. Πώς βλέπετε τα πράγματα; Έχουν δυσκολέψει έτσι; Και όχι μόνο για τους νέους καλλιτέχνες, που εκεί είναι και το μεγαλύτερο  πρόβλημα… Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει;

Έχουν δυσκολέψει για όσους δεν έχουν ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο να διαθέσουν. Δυστυχώς πλέον οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν τα λεφτά για να ξεκινήσουν, πράγμα το οποίον κάποτε αναλάμβαναν οι εταιρείες!

Τι πρέπει να έχει ένας νέος για να αφήσει τα δικό του στίγμα στη μουσική του σήμερα; Τι κάνει για εσάς ένα νέο «αστέρι»; Και το ρωτάω αυτό γιατί σίγουρα θα σας στέλνουν μηνύματα και θα σας ρωτάνε πολλά νέα παιδιά για να δώσετε κάποιες συμβουλές.

Να προσφέρει κάτι καινούργιο και όχι να προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον!

Μιας και ανάφερα τους νέους, που τελικά είναι πάρα πολλοί από ότι καταλαβαίνουμε, γιατί τα τελευταία χρόνια γίνονται συνέχεια τάλεντσόους. Ποια είναι η γνώμη σας; Τα παρακολουθείτε; Τελικά βοηθάνε ή μόνο μερικοί παίρνουν τη «λάμψη» και αποσκοπούν για να γίνουν ακόμα πιο γνωστοί οι κριτές;

Σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις ίσως να βοηθάνε αλλά δυστυχώς έχει τόσο παραγίνει το πράγμα που ο κόσμος πλέον (δυστυχώς) εύκολα απαξιώνει και ξεχνάει τα παιδιά αυτά ασχέτως αν έχουν ταλέντο η όχι! Απ’ την άλλη μεριά όπως είπες οι κριτές γίνονται ακόμα πιο διάσημοι και τα κανάλια βγάζουν πολλά λεφτά.

Πάντως έχετε γράψει τραγούδια και για άλλους καλλιτέχνες κατά καιρούς. Με ποιο κριτήριο μοιράζεστε τα τραγούδια σας;

Πάντα γράφω έχοντας στο νου μου τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη οπότε δεν τίθεται θέμα μοιρασιάς.

Έμπνευσή σας; Ισχύει τελικά ότι όλα είναι βιωματικά, σωστά;

Σχεδόν έτσι είναι! Μπορεί όμως να δεις μια πολλή ισχυρή εικόνα από κάτι που δεν έχεις βιώσει εσύ που να σε εμπνεύσει!

Πάμε τώρα να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα… Αγαπημένη εξωτερική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα; (εκτός μουσικής προφανώς!)

Έχω ξεκινήσει να σκηνοθετώ και να μοντάρω video, πράγμα που θεωρώ ότι είναι εξίσου δημιουργικό όσο και η μουσική! Η εικόνα πλέον έχει γίνει πολύ σημαντική για την προβολή του καλλιτέχνη λόγω YouTube. Ένα δείγμα της δουλειάς μου είναι το καινούργιο μας video.

Πού μένετε στην Αθήνα; Και θα ήθελα να μου πείτε αν την αγαπάτε ή αν δεν σας αρέσει κάτι, ποιο είναι αυτό κι αν μπορούσατε να το αλλάξετε για να γίνει καλύτερη. Γιατί κάποιοι μετά από πολλά χρόνια εδώ, καταλήγουν να τη «μισούν».

Μένω πλέον μόνιμα στον Σχινιά και όχι στην Αθήνα! Αυτό νομίζω τα λέει όλα!

Τι σας ευχαριστεί περισσότερο στη ζωή; Και τι σας δυσαρεστεί εξίσου;

Με ευχαριστεί η δημιουργία και η καλή παρέα, με χαλάει η αχαριστία και το ψέμα.

Πιστεύετε στο «κάρμα»; ή στην τύχη; δηλαδή κάποια πράγματα να είναι γραφτό να γίνουν…

Όχι, καθόλου! Θεωρώ ότι η ζωή μας και η πορεία της είναι καθαρά θέμα επιλογών.

Θα ήθελα βεβαίως να μου πείτε για το τέλος τι άλλο να περιμένουμε από εσάς ;

Πολλά καινούργια τραγούδια και λάιβ εμφανίσεις με την Κάτια.

Και να κλείσουμε με μια ευχή, για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν το καλύτερο πάνω σε αυτό που αγαπούν… Τι θα τους λέγατε εσείς…

Επιμονή, υπομονή, καθαρό μυαλό και στόχους! Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς και ο σκοπός μας είναι να τον φτάσουμε!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here