“Η μουσική κι ο έρωτας χτυπάνε στο ίδιο σημείο της καρδιάς!”

Μύρωνα! Δύο χρόνια μετά βρισκόμαστε ξανά εντελώς τυχαία! Πρέπει να ήταν Φλεβάρης του 2016. Τι κάνεις;

Ηρώ… Πολύ σωστά θυμάσαι! Είμαι πολύ καλά! Εσύ;

Έχω καλή μνήμη σε αυτά! (γέλια) Καταρχάς, πριν περάσω στο αν άλλαξαν πράγματα αυτά τα δύο χρόνια, θέλω να περάσουμε στο καλοκαίρι! Είσαι τύπος του καλοκαιριού;

Δεν είμαι τόσο να σου πω την αλήθεια και προτιμώ να έχει λίγη ψύχρα. Γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ την ανυπόφορη ζέστη. είναι δύσκολη… Μακάρι το καλοκαίρι μας να ήταν 5 βαθμούς πιο κάτω. (γέλια) Δεν μπορείς και να δουλέψεις νομίζω, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αποσυντονίζεσαι. Όμως πέραν όλων αυτών, το καλοκαίρι μας δεν θα το άλλαζα, γιατί είναι ήλιος, είναι χαρά κι οι άνθρωποι δεν κλείνονται στον εαυτό τους τόσο πολύ, όσα προβλήματα κι αν έχουν κι αυτό είναι πολύ καλό. Είναι χαρούμενη εποχή και μου αρέσει και το έχω συνδέσει αρκετά με τα καλοκαιρινά τουρ, τις συναυλίες, τα ταξίδια.

Μιας κι είπες τουρ τώρα, θυμάσαι κάποια ωραία στιγμή από κάπου ή που να έγινε κάποιο ευτράπελο;

Καλά πολλά γίνονται κι έχω ζήσει αρκετές καταστάσεις, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι έχουμε μείνει 1-2 φορές με το βανάκι στο δρόμο από βενζίνη! (γέλια) Είναι όντως αστείο, γιατί την μία φορά το βανάκι έπαιρνε diesel! Και όταν έχει diesel δεν παίρνει τόσο εύκολο μπροστά αν αδειάσει τελείως η μηχανή, γιατί μετά πρέπει να κάνεις κάποιου είδους εξαέρωση. Οπότε εσύ κουβαλάς κιθάρες, λάπτοπ, βαλίτσες και είσαι και μέσα στον ήλιο να κάνεις όλο αυτό. (γέλια) Νομίζω ήταν λίγο πριν τη Θεσσαλονίκη που είχαμε μείνει. Αν και με το λαμπάκι μας αρέσει να φλερτάρουμε πολύ! (γέλια)

Ας περάσουμε τώρα σε αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν από τη συνάντησή μας. Άλλαξες καθόλου;

Πιστεύω ότι όλοι αλλάζουμε όσο περνάει ο καιρός. Πιστεύω ότι γινόμαστε σοφότεροι! Αποκτούμε μεγαλύτερες εμπειρίες βασικά. Αν με ρωτάς όμως από τότε που ξεκίνησα από το 2007, δεν αισθάνομαι ότι έχω αλλάξει ιδιαίτερα. Έχω τους ίδιους φίλους, τις ίδιες συνήθειες. Αλλά σίγουρα έχουν συμβεί πολλά πράγματα. Σκέψου ότι για 5 χρόνια παίζαμε και με τον Ισαία Ματιάμπα μαζί και πέρσι το χειμώνα χωρίσαμε καλλιτεχνικά. παρόλα αυτά παραμένουμε πολύ καλοί φίλοι, αλλά κι αυτό ήταν τεράστια αλλαγή. Ταρακουνήθηκαν τα νερά για μας, γιατί ήταν και συνήθεια, ήταν όμως και πολύ πετυχημένο. Δηλαδή από εκεί που είσαι με άλλον, ξαφνικά να μείνεις μόνος, λες “ώπα”. Αναδιοργανώνεσαι! Συνεχίζω όμως με τα τραγούδια μου και πολύ σύντομα θα έρθει και θα ακούσετε και το καινούργιο!

Έλα, αφού θέλεις να μου μιλήσεις πολύ γι’αυτό το τραγούδι… Πες τα μου όλα! (γέλια)

(γέλια) Βεβαίως. Το τραγούδι τιτλοφορείται “Νόμος” και θα κυκλοφορήσει από την Cobalt Music. Είχα, λοιπόν, μία μελωδία στο μυαλό μου και την έστειλα στον καλό μου φίλο τον Παντελή Κυραμαργιό. Ο Παντελής έγραφε πάντα στίχους κι είχε τρομερή ευχέρεια. Και του λέω “Παντελή, για άκου μία μελωδία από ένα τραγουδάκι που έχω”. Και που λες, μου στέλνει ένα κατεβατό, που σε αυτό το κατεβατό, δεν άλλαξα ούτε κόμμα! Είμαι ευτυχισμένος για το αποτέλεσμα, γιατί όταν συνεργάζεσαι και με φίλους σου το συναίσθημα είναι διαφορετικό!

“Νόμος”. Είσαι απόλυτος στις σχέσεις σου;

Είμαι απόλυτος, ναι και κάποιες φορές και πολύ ξεροκέφαλος. Αλλά επειδή είπαμε, μεγαλώνουμε (γέλια) και επειδή πιο μικρός ήμουν στα όρια του ανυπόφορου (γέλια) προσπαθώ και νομίζω τα έχω καταφέρει να το “στρώσω” αρκετά.

Το τραγούδι αυτό μιλάει για την αγάπη… Έτσι όπως ξέρω την πορεία σου, τα τραγούδια σου μιλάμε περισσότερη γι’αυτή. Η αγάπη μας δίνει γενικότερα ζωή.

Η μουσική κι ο έρωτας χτυπάνε στο ίδιο σημείο της καρδιάς! Δυστυχώς ή ευτυχώς στην Ελληνική γλώσσα έχουν γραφτεί πάρα πολλά τραγούδια για την αγάπη και τον έρωτα σε σχέση με τα πολιτικά τραγούδια ας πούμε. Η γλώσσα μας είναι λυρική και “στενή” παράλληλα.

Όντως δεν γράφονται πολλά πολιτικά τραγούδια ή για πιο κοινωνικά θέματα. Πιστεύεις ότι φοβούνται να τα κυκλοφορήσουν;

Δεν νομίζω ότι φοβούνται ακριβώς , απλά ο μέσος ακροατής δεν θέλει να “προβληματιστεί” και ιδιαίτερα με κάτι τέτοιο ή δεν θα του δώσει τόση μεγάλη σημασία. Θα προτιμήσει να προβληματιστεί από τις ειδήσεις στην τηλεόραση, είτε από το διαδίκτυο, είτε από το ίδιο το άγχος με τα καθημερινά προβλήματα που βιώνουμε. Στη μουσική θέλει να ερωτευτεί και ξεδώσει και δεν θέλει να σκεφτεί προβλήματα. Υπάρχουν όμως και τραγούδια με πιο κοινωνικό χαρακτήρα που εγώ τα λατρεύω. Ο Έλληνες θέλει να ερωτευτεί και να καψουρευτεί! Κι εγώ όταν πιάσω μια κιθάρα, θα μου βγει να γράψω για την αγάπη.

Είσαι ευαίσθητος ως χαρακτήρας; Το ρωτάω αυτό γιατί για να γράψεις κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μην είσαι…

Όποιος κάτσει να γράψει ένα στίχο που είναι ερωτικός και θέλει να τον επικοινωνήσει, σίγουρα έχει μία ευαισθησία μέσα του, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που είναι λίγο πιο “χοντροκομμένοι” χαρακτήρες. Νομίζω ότι όλα, υπάρχουν μέσα σε όλους. Το θέμα είναι ο καθένας πώς ξεκλειδώνει αυτά τα συναισθήματα και πώς του βγαίνει. Όλοι έχουμε μέσα μας λίγο ρομαντισμό.

Θέλω να περάσουμε λίγο στη δισκογραφία. Έχεις αλλάξει κάποια στιγμή εταιρεία, δεν ήσουν από την αρχή εδώ που είσαι τώρα, οπότε θα ήθελα να ρωτήσω αν και κατά πόσο είναι ψυχοφθόρο αυτό για έναν καλλιτέχνη; 

Κοίτα είναι πολύ σημαντικό στην εταιρεία σου να αισθάνεσαι όμορφα, όπως και στο γραφείο που θα σου κλείσει τις συναυλίες, να είναι δικοί σου άνθρωποι και να μιλάτε την ίδια γλώσσα. Είστε μία ομάδα κι όταν αυτή η ομάδα δεθεί και τα βρει, πάει καλά κι η δουλειά. Φυσικά δεν είναι εύκολο να αλλάζεις εταιρεία, γιατί είναι κάπως σαν να αλλάζεις σχέση! Όπως χωρίζεις, έτσι ακριβώς. Έχεις όμως ωραίες αναμνήσεις, αλλά προχωράς κάπου αλλού! Είναι όμως μέσα στις δυσκολίες του επαγγέλματος. Θέλει όμως μία ισορροπία. Υπάρχει πόνος στην αλλαγή, αλλά υπάρχει και ενθουσιασμός για το νέο βήμα!

Η δισκογραφία έχει αλλάξει πολύ. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει για να πάει ένα βήμα παρακάτω; 

Πολύ ωραία ερώτηση, αλλά ερώτηση που σηκώνει και πολλή κουβέντα και ανάλυση! Γενικά θα ήταν ωραίο όλοι να κοιτάξουν, το λέω και σε εμένα αλλά και στους συναδέλφους μου, όχι μόνο το να κάνουν επιτυχία, αλλά να κοιτάξουν την καλή μουσική και να βγαίνουν στο κοινό ωραία τραγούδια. Έχουμε ευθύνη και στον εαυτό μας, αλλά και στον κόσμο. Αυτό ισχύει και για τους καλλιτέχνες της πρώτης γραμμής, που μπορεί να βγάλουν ένα τραγούδι και να παίξει σε όλη την Ελλάδα. Αυτό περιμένω εγώ. Φοβερές τραγουδάρες. Όσον αφορά τη δισκογραφία, όντως έχει τελειώσει, τα σιντί δεν πωλούνται, οι εταιρείες συντηρούνται μέσα από τους καλλιτέχνες και τις χορηγίες…. Είναι μεγάλη και θλιβερή κουβέντα, όπως είναι και επίσης θλιβερή κι η οικονομική κατάσταση της χώρας, που παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Κι εσύ έχεις κάνει καλή μουσική στο παρελθόν και δεν φοβήθηκες να κάνεις και κάτι πιο alternative… Φοβήθηκες την αποτυχία; 

Μοιραία από τη στιγμή που μπαίνεις στο παιχνίδι αυτό και το να παίξεις στα ραδιόφωνα, κάνεις τραγούδια που δεν θέλεις να τα ακούσεις εσύ και τρεις φίλοι σου, θέλεις να τα ακούσει πολύς κόσμος και να τα αγαπήσει. Το δύσκολο βέβαια είναι αυτό, το να είναι αξιόλογο και το να αρέσει κιόλας. Έβγαλα αρκετά τραγούδια, όπως και η μεγάλη επιτυχία του “Πάνω από όλα” έτσι ξεκίνησε. Όταν το πρωτοάκουσαν δικοί μου άνθρωποι, τους άρεσε, αλλά υπήρχε αυτό το ερωτηματικό και το αλλά. Αυτό ήθελα να κάνω και έπεσε και στην κατάλληλη εποχή. Το πιστεύω αυτό με τις συγκυρίες, αλλά όχι δεν φοβάμαι, γιατί πάντα έβγαζα αυτά που μου έλεγε κι η ψυχή μου.

Πιστεύεις δηλαδή στο τάιμινγκ; 

Πολύ. Ήταν δηλαδή όλα πάνω σε αυτό τότε. Η ομάδα, το τραγούδι ήταν καλό. Ήταν η εποχή που ήθελε πολύ το ποπ-ροκ ύφος. Ακουγόταν! Είναι όλο το πράγμα σαν πλαστελίνη. Δηλαδή δεν ξέρω αν έβγαινε σήμερα αυτό το κομμάτι, πώς θα πήγαινε ή αν έκανε την επιτυχία που έκανε εκείνη την εποχή.

Και τέλος θέλω να μου πεις αν φοβάσαι το χρόνο που περνάει σαν αστραπή. 

Τον φοβάμαι μπορώ να σου πω και είναι μεγάλο άγχος. Όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους αγαπημένους μου ανθρώπους, γιατί μαζί με εμένα, μεγαλώνουν κι αυτοί. Από την άλλη όμως αν καθόμαστε και το σκεφτόμαστε, θα χάσουμε τη μπάλα. Η ζωή είναι μικρή κι όμορφη κι είναι ωραίο το αύριο να σε βρίσκει πιο έτοιμο και πιο έτοιμο να χαρείς τη ζωή! Αυτό σκέφτομαι…

Έχεις περάσει όμορφα έως τώρα; 

Αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερός και έχω περάσει όμορφα έως τώρα. Και με τα προβλήματα μου και με τα άγχη μου. Με όλα όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι. Μακάρι η ζωή μου δηλαδή να συνεχίσει όπως ήταν τα πρώτα 36 μου χρόνια! (γέλια)

Πάμε και για κλείσιμο και την κλασική ανακεφαλαίωση… 

Έχουμε καινούργιο τραγούδι με τίτλο “Νόμος” που κυκλοφορεί από την επόμενη βδομάδα από την Cobalt Music και θα παίζει σε όλα τα ραδιόφωνα. Επίσης έχουμε και πάλι καλοκαιρινό τουρ σε όλη την Ελλάδα! Και μετά από όλα αυτά, θα ήθελα γύρω στα τέλη Αυγούστου και για καμιά βδομάδα να πάω διακοπές! (γέλια) Ετοιμάζω όμως και πολλά  πράγματα για τη νέα σεζόν και μία πολύ ωραία συνεργασία! Αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω! (γέλια)

Μύρωνα, σ’ευχαριστώ! 

Ηρώ εγώ σ’ευχαριστώ πολύ! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here